Toen Hans Smulders moest stoppen als burgemeester van de voormalige gemeente Meijel, ging hij op zoek naar een manier om, zoals hij het zelf zegt, ‘het gapende gat’ te vullen. Zijn passie voor de natuur in het bijzonder het nationaal park de Groote Peel gecombineerd met zijn sluimerende hobby natuurfotografie resulteerde in een ambitieus project: een fotoboek over De Groote Peel.

Gewapend met digitale fotoapparatuur ging hij vanaf 2010 alle seizoenen, door weer en wind en dag in dag uit, op pad om de gevarieerdheid van het landschap en de aanwezige flora en fauna van de Peel vast te leggen. Als amateurfotograaf streefde hij daarbij niet naar volle perfectie of naar de hoogste professionele kwaliteit. Hij wilde vooral laten zien hoe hij De Groote Peel gezien en vooral beleefd heeft.

In oktober 2011 verscheen, in eigen beheer, het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’ van Hans Smulders. Het werd een persoonlijk verslag van een man die een jaar lang, elke dag, door de Peel struinde op zoek naar bijzondere ontmoetingen. Verrassend genoeg en onverwacht kwam hij daar ook zichzelf tegen. Het eerste project, het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’, was snel uitverkocht en werd de start van een nieuwe invulling van zijn beschikbare tijd. Natuur- en landschapfotografie zijn, zijn passie geworden en wordt gecombineerd met de verschillende buitenlandse reizen die gemaakt zijn of nog op zijn programma staan.

Sinds 2004 reisde Hans en zijn partner Danielle en hun vrienden Auke en Monique herhaalde malen naar het Indonesisch eiland Bali. Ook daar bleek de camera een mogelijkheid om het dagelijks leven van de Balinese bevolking op het eiland digitaal vast te leggen. Het fotomateriaal werd gebruikt om samen met Auke, Monique en Danielle tot een tweede verhalend fotoboek te komen. In augustus 2013 werd ook weer in eigen beheer het boek ‘Door Bali Geboeid’ uitgebracht. De opbrengst van dit boek kwam ten goede aan projecten voor de Balinese jeugd en een hospitaaltje in Nepal.

In 2016 werd met ecoloog en vriend Phlip Bossenbroek de laatste hand gelegd aan een nieuw verhalend fotoboek, wederom over de Groote Peel, waarvoor Phlip de teksten en Hans de foto’s leverde. Het boek ‘De Groote Peel in vogelvlucht’ is in het bezoekerscentrum ‘De Pelen’ van het Nationaal Park ‘De Groote Peel’ te koop. De opbrengst van dit boek komt geheel ten goede aan jeugdnatuureducatie.

Op 27 september 2019 verscheen het vierde boek met zijn fotomateriaal. Wederom werkten Hans en zijn vriend, ecoloog Phlip Bossenbroek aan een verhalend fotoboek. Ditmaal een productie die de schoonheid en de waarde van het natuurgebied ‘Het Leudal’ behandelt en in beeld brengt.

Tijdens een bezoek aan Curacao in 2013 en de daarop volgende jaren aan Bonaire maakte / maakt hij ook op de Antillen natuurfoto’s waarbij het accent ligt op het maken van foto’s van de vogels die op de eilanden wonen of die ze in bepaalde tijden van het jaar bezoeken. Het fotomateriaal doneert hij aan DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) en aan Dutch Caribbean Species Register van Naturalis Biodiversity Center.

When I, Hans Smulders, retired in 2010 I picked up my hobby wildlife photography. I lived for many years in the neighborhood of the national Park ‘De Groote Peel’ in the South of the Netherlands. So it was no surprise I spend a lot of time with my photo equipment in that park. It was my partner Danielle who encouraged me to publish my photos in a book. End 2011 my first book ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’ (The Groote Peel and meet yourself) was published. Since we travelled many times to Bali, Indonesia, we, Danielle and our friends Auke and Monique, decided to publish a second book about life on East Bali. This photo book ‘Door Bali geboeid’ ( Fascinated by Bali) was published in 2014.
My third photo book, produced with the help of my friend Phlip handels about wildlife in National Park ‘De Groote Peel’. This book, ‘De Groote Peel in vogelvlucht’ ( The Groote Peel in a bird’s-eye view) was published in 2016.
In 2018 and 2019 Phlip and I were working on a photo book about the wildlife in Leudal. A forest area, where we live, cut through by three small rivers. The book was published in September 27th 2019. The first print was sold quickly. The second print of the book was published November 2021.
From 2019 I am traveling frequently to the Caribbean island Bonaire. The wildlife photos I shoot there are and will be donated to the Dutch Caribbean Nature Alliance and to the Dutch Caribbean Species Register of Naturalis Biodiversity Center. Over the last few years my photos were published in several books of which two are still in the face of production and publishing some where this year, early 2025.

Foto door: Franco Gori, Roermond