Toen Hans Smulders moest stoppen als burgemeester van de voormalige gemeente Meijel, ging hij op zoek naar een manier om, zoals hij het zelf zegt, ‘het gapende gat’ te vullen. Zijn passie voor de natuur in het bijzonder het nationaal park de Groote Peel gecombineerd met zijn sluimerende hobby natuurfotografie resulteerde in een ambitieus project: een fotoboek over De Groote Peel.

Gewapend met digitale fotoapparatuur ging hij vanaf 2010 alle seizoenen, door weer en wind en dag in dag uit, op pad om de gevarieerdheid van het landschap en de aanwezige flora en fauna van de Peel vast te leggen. Als amateurfotograaf streefde hij daarbij niet naar volle perfectie of naar de hoogste professionele kwaliteit. Hij wilde vooral laten zien hoe hij De Groote Peel gezien en vooral beleefd heeft.

In oktober 2011 verscheen, in eigen beheer, het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’ van Hans Smulders. Het werd een persoonlijk verslag van een man die een jaar lang, elke dag, door de Peel struinde op zoek naar bijzondere ontmoetingen. Verrassend genoeg en onverwacht kwam hij daar ook zichzelf tegen. Het eerste project, het fotoboek ‘De Groote Peel en jezelf tegenkomen’, was snel uitverkocht en werd de start van een nieuwe invulling van zijn beschikbare tijd. Natuur- en landschapfotografie zijn, zijn passie geworden en wordt gecombineerd met de verschillende buitenlandse reizen die gemaakt zijn of nog op zijn programma staan.

Sinds 2004 reisde Hans en zijn partner Danielle en hun vrienden Auke en Monique herhaalde malen naar het Indonesisch eiland Bali. Ook daar bleek de camera een mogelijkheid om het dagelijks leven van de Balinese bevolking op het eiland digitaal vast te leggen. Het fotomateriaal werd gebruikt om samen met Auke, Monique en Danielle tot een tweede verhalend fotoboek te komen. In augustus 2013 werd ook weer in eigen beheer het boek ‘Door Bali Geboeid’ uitgebracht. De opbrengst van dit boek kwam ten goede aan projecten voor de Balinese jeugd en een hospitaaltje in Nepal.

In 2016 werd met ecoloog en vriend Phlip Bossenbroek de laatste hand gelegd aan een nieuw verhalend fotoboek, wederom over de Groote Peel, waarvoor Phlip de teksten en Hans de foto’s leverde. Het boek ‘De Groote Peel in vogelvlucht’ is in het bezoekerscentrum ‘De Pelen’ van het Nationaal Park ‘De Groote Peel’ te koop. De opbrengst van dit boek komt geheel ten goede aan jeugdnatuureducatie.

Op 27 september 2019 verscheen het vierde boek met zijn fotomateriaal. Wederom werkten Hans en zijn vriend, ecoloog Phlip Bossenbroek aan een verhalend fotoboek. Ditmaal een productie die de schoonheid en de waarde van het natuurgebied ‘Het Leudal’ behandelt en in beeld brengt.

Tijdens een bezoek aan Curacao in 2013 en de daarop volgende jaren aan Bonaire maakte / maakt hij ook op de Antillen natuurfoto’s waarbij het accent ligt op het maken van foto’s van de vogels die op de eilanden wonen of die ze in bepaalde tijden van het jaar bezoeken. Het fotomateriaal doneert hij aan DCNA (Dutch Caribbean Nature Alliance) en aan Dutch Caribbean Species Register van Naturalis Biodiversity Center.

Foto door: Franco Gori, Roermond